Page content

article content

Over de grens

Grenzen
Dat spannende gevoel van er bijna zijn. Het wisselende landschap, al begonnen toen we de grens over reden bij Duitsland.
Het landschap verandert zo geleidelijk dat je het bijna niet ziet, en toch, als je goed kijkt zie je dat zelfs ogenschijnlijk onbelangrijke details anders zijn dan thuis. Bij de grens in Polen was dat anders.

Al in de bus is ons duidelijk gemaakt dat luisteren erg belangrijk is. Geen bijdehante vragen, al te brutale blikken, raar gedrag. Dat levert problemen op. Gewoon klaarzitten met je paspoort, afgeven als dat opgehaald wordt, zo min mogelijk opvallen of voor vertraging zorgen. Al ver voor er een douanier de bus in kwam zat ik al klaar, paspoort in de hand, hartslag een stuk hoger dan normaal. Waarschijnlijk zorgde die informatie er al voor dat het moment an sich spannender werd dan bedoeld. Onze bus werd aan de kant gezet.

Douane
We zaten met een groep in een Eurolines bus, voor een vakantie in Polen. We waren onderweg naar Bielsko Biała. Tussen de andere reizigers zaten twee poolse meiden die óf hun spullen niet in orde hadden óf zich verdacht gedroegen. Na de paspoortcontrole, een ding op zich, werd de bus naar een terminal gedirigeerd. Iedereen moest uitstappen. Én alle bagage moest de bus uit, de koffers van de twee meiden stonden ergens achterin en de douane wilde die koffers graag aan een inspectie onderwerpen.

Een hoop gedoe, veel geklaag. We stonden naast de bus te wachten. Een half uur, een uur… Weinig beweging bij de mannen in blauwe pakken. Tot er eentje aan kwam lopen met een gevaarlijk uitziende herder, een beest dat wild aan z’n ketting trok en hard blafte. ’t Was waarschijnlijk een speurhond, hij werd de bus in gedirigeerd en begon overal te snuffelen, sprong op de stoelen en onderzocht de hele bus. De begeleider trok de hond de bus weer uit en liep terug naar een grote loods.

Door de openstaande deur zagen we de twee meiden bij een lange tafel staan, de inhoud van hun koffers er omgekeerd bovenop. Ze keken stuurs voor zich uit, wellicht geneerden ze zich voor hun hele hebben en houwen op die tafel onder het helwitte neonlicht. De deur van de loods ging weer dicht Na een hele tijd kwamen ze met hun koffers de loods uit gesjokt. Alle koffers werden weer ingepakt. De chauffeur startte de bus.

We reden. En we gingen de grens over.

Oud naar nieuw
Van oud naar nieuw gaan we ook een grens over. Een fractie van een seconde. Geen douane, geen bewaking. En zelfs als je niet wilt, ga je toch.
Toch kan dat ook een bepaalde spanning met zich meebrengen. Bij mij wel, in ieder geval. Dat begint volgens mij al ergens begin december. Is het het aftellen? Of de onomkeerbaarheid? Het terugkijken naar het begin?

Voor veel mensen is januari een uitgelezen moment om iets nieuws te starten. Te gaan lijnen. Stoppen met roken. Nieuwe plannen te maken én uit te voeren. December wordt dan een balansmoment. Dat kan zorgen voor dankbaarheid, als je mooie resultaten hebt bereikt, kunt terugkijken op mooie herinneringen. Het kan ook zijn dat al die goede voornemens weggewaaid zijn in de waan van de dag. Wel begonnen…, niet afgemaakt. Wel mee gestart…, niet volgehouden. Wel gewild…, maar niet volgehouden.

Veranderen
Wat zou jij dit jaar willen veranderen? Wat zou je vandaag willen veranderen? En hoe doe je dat dan?
Hoe zorg je ervoor dat je niet ‘op vakantie’ gaat naar een fijne plek, een mooie uitdaging of wat je dan ook van plan bent, waarna je weer naar huis gaat.

Weer terug naar dezelfde dingen die je altijd al deed. Zodat je krijgt wat je altijd al kreeg. Waarbij er weinig verandering is.
Hoe kun je volhouden als het lastig wordt? Ik denk graag met je mee.
Dat kan persoonlijk zijn, in 1:1 coaching. Of bijvoorbeeld in teamverband.

Samen kijken naar de wens om iets anders te gaan doen aan de andere kant van de grens.
Samen kijken naar de lastige momenten die zullen komen en naar de opties om juist daar vol te houden.
Samen kijken naar wat nodig is om te groeien. Ook als het pijn doet. Juist dan!

Ik wens je een mooi jaar toe, een jaar waar groei in zit.

 

Dank voor het lezen.
Heb je interesse in coaching, kijk dan hier.
Wil je je team ontwikkelen? Kijk dan hier.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Over de grens

Plaats een reactie


*


arjan boone
Arjan Boone coacht teams en hun leidinggevenden die (nog) beter willen presteren. En teams die niet zo goed presteren, maar dat wel heel graag zouden willen.