Strookhonger

Strookhonger: de honger naar prikkels, strooks. Mensen hebben prikkels nodig om gezond en goed te kunnen functioneren.

Mensen die onvoldoende prikkels krijgen zullen op den duur geïsoleerd en gedeprimeerd raken, met alle gevolgen van dien. Baby's hebben al direct prikkels nodig in de vorm van voeding en aanraking, de zogeheten lichamelijke prikkels. Later komen daar de symbolische prikkels bij, een glimlach, compliment, boze blik of verwijt, en worden die steeds belangrijker.

Met baby's die te weinig aandacht krijgen, te weinig aangeraakt worden zal het niet goed gaan. Mensen die niet erkend of gerespecteerd worden en die zich niet gezien voelen zal het ook niet goed gaan. Ze raken depressief, trekken zich terug, verzorgen zichzelf niet meer of raken verslaafd aan drank of drugs.

Elk mens leert als kind al om strooks te verzamelen. De strookhonger zorgt ervoor dat een kind al heel snel ontdekt hoe hij het beste aan zijn strooks kan komen. Welke strooks mag ik wel en welke mag ik niet vragen?

Uiteraard wil iedereen het liefst positieve strooks, maar bij gebrek daaraan zijn de negatieve ook goed. Alles beter dan geen strooks.

Strooks
Reactie plaatsen