De basis van de theorie/filosofie binnen TA bestaat uit een aantal concepten. Eén daarvan gaat over Strooks. Een Strook is een eenheid van erkenning. Het engelse begrip Stroke is tweeledig en betekent zowel streling als klap.

Je komt aan op je werk en je zegt 'Goeiemorgen!' tegen je collega's. Die reageren enthousiast op je opmerking en begroeten je ook met een 'Goedemorgen!' Of 'Fijn dat je er bent.'
Als dat gebeurt hebben jullie strooks uitgewisseld. Omdat het zo vaak gebeurt hoef je er niet over na te denken.

Stel dat je ergens naar binnen loopt en 'Goedemorgen' zegt, maar je krijgt géén reactie. Hoe zou je dat vinden? En hoe reageren je collega's als jij zwijgend binnenkomt, naar de koffieautomaat rent en hun begroeting niet beantwoord?
Mensen krijgen liever een negatieve Strook dan dat ze genegeerd worden

Strooks heb je in soorten en maten.
Verbaal of non-verbaal
Positief of negatief
Voorwaardelijk of Onvoorwaardelijk
Echte strooks of plastic strooks... 

Verbaal of non-verbaal
In het gesprek hierboven geef je een verbale strook, je zegt iets. Als je collega iets terug zegt en erbij lacht krijg je er een non-verbale strook bij. Naar iemand zwaaien, knipogen, knikken, je schouders ophalen of een klap uitdelen zijn ook allemaal non-verbale strooks.

Positief of negatief
Een positieve strook wordt door de ontvanger als prettig ervaren. De negatieve strook laat de ontvanger met een pijnlijk gevoel achter.
Je kunt je voorstellen dat de meeste mensen alleen positieve strooks willen ontvangen. Toch is dat niet zo, de werkelijkheid leert ons iets anders. ieder soort strook is beter dan helemaal geen strook. Compleet genegeerd worden is blijkbaar nog heftiger dan een vervelende opmerking naar je hoofd krijgen.

Voorwaardelijk of onvoorwaardelijk
Voorwaardelijke strooks gaan over de dingen die je doet. Onvoorwaardelijke strooks hebben betrekking op wie je bent.
Positief voorwaardelijk: 'Je hebt goed gewerkt vandaag!'
Positief onvoorwaardelijk: 'Het is leuk om met jou samen te werken.'
Negatief voorwaardelijk: 'De kleur van je trui vind ik echt afschuwelijk.'
Negatief onvoorwaardelijk: 'Ik heb echt zo'n ongelooflijke hekel aan je, ik haat je!'Echt of plastic
Uiteraard kunnen dingen ook door elkaar lopen. Iets aardigs zeggen en boos kijken. Of iets aardigs zeggen en het ironisch bedoelen. Meestal hebben we feilloos door of iets gemeend is of niet.
Leuk, dat hele verhaal over Strooks, maar wat kun je er eigenlijk mee?

Een docent van me zei ooit dat je met Strooks hetzelfde kunt doen als met een thermostaat. Klimaatbeheersing. Het warmer of kouder maken. Mensen een prettig gevoel geven, of juist niet. Je kunt de kachel te koud zetten (nooit strooks, of alleen negatieve) maar ook te warm (teveel positieve strooks kunnen beklemmend gaan werken en krijgen op den duur een averechts effect).