Zegels sparen

Zegels spaar je door je in te houden, op het moment dat je je beter uit kunt spreken, blijf je stil. Steeds als er iets gebeurt waar je last van hebt, waar je me zit, waar je iets aan zou moeten doen, dan zeg je niet wat het met je doet. Wat je wel doet is het gevoel dat je krijgt opkroppen. Je bent aan het sparen. Net als in de supermarkt, je plakt een zegeltje. Tot het boekje vol is, want dan ga je inwisselen. Dat kan op verschillende manieren en er kan dan van alles gebeuren. Je kunt een woedeaanval krijgen, ziek worden, de auto van de buurman vernielen...
Het woord 'zegel' is een afkorting van 'psychologische spaarzegel.'

Het inwisselen kan op verschillende manieren gebeuren. Je kunt elk zegeltje snel inwisselen of bijvoorbeeld plakboeken volplakken en dan pas inwisselen. Je kunt bijvoorbeeld een vervelende opmerking van je partner krijgen thuis, maar je zegt daar niets. Dan ga je naar je werk en er gebeurt iets op de weg en je gaat volledig uit je dak. Je kunt ook jarenlang vervelende opmerkingen incasseren op je werk, tot je het op een gegeven moment zat bent en je een ongelooflijke scène schopt en ziek thuis komt te zitten.

Wat ook kenmerkend is voor het incasseren van de zegels: de persoon die uiteindelijk de hele bak ellende over zich heen krijgt is meestal niet de persoon waar het conflict mee begonnen is.

 
Reactie plaatsen