Aan de slag gaan met TA betekent werken met contracten. In z'n eenvoudigste vorm is een contract een samenwerkingsovereenkomst die vrijwillig aangegaan wordt. In het contract worden een aantal zaken vastgelegd:
- wat ga je doen?
- waar wil je aan werken?
- wat kun je van elkaar verwachten?

Een contract is een bilaterale of meerzijdige overeenkomst (gemaakt vanuit Volwassene) die helder en duidelijk inzicht geeft in het gestelde doel, de weg er naartoe, de wijze waarom het doel bereikt wordt en welke bijdrage alle betrokkenen zullen leveren.
Met een contract maak je de grenzen van het speelveld helder, alsook de regels van het spel. Door een en ander duidelijk te begrenzen ontstaat er vrijheid.

 

Bob en Mary Goulding gebruikten in hun therapeutisch werk een ijzersterke contractvraag: 'What do you want to change today?', ofwel: 'Wat wil jij vandaag veranderen?' Niet geheel toevallig de url van deze website. Elk woord laat een belangrijk aspect zien om tot verandering te komen:

What: wat wil je veranderen? Waar heb je last van? Hoe ziet de situatie eruit?

Do: doen, actief. Je zult aan de slag moeten om tot een verandering te komen.

You: jij, en niemand anders. Je kunt namelijk alleen jezelf veranderen.

Want: willen. Want als je niet wilt, zul je ook niet veranderen. Dan houd je jezelf slechts voor de gek.

To change: veranderen. Daar gaat het om. Nieuw gedrag in plaats van oud gedrag. Andere dingen doen. En welke dingen zijn dat?

Today: niet gisteren, niet morgen, vandaag!

 

Wat wil jij vandaag veranderen?