Scriptcirkel

Het script is te zien als een gesloten systeem. Als kind zocht je naar mogelijkheden om te krijgen wat je nodig had. De manier waarop je dat vroeger lukte, heeft je ongetwijfeld veel opgeleverd. In het hier en nu werkt zo'n ingesleten patroon uit je jeugd doorgaans minder effectief en is eerder autonomiebeperkend.

Een manier om zo'n patroon te begrijpen is door de scriptcirkel uit te schrijven. Op die manier krijg je snel bepaalde scriptpatronen zichtbaar. Dat levert bewustwording op, een eerste en belangrijke stap op weg naar meer autonomie.

Het is goed om te weten dat je op elke plek de cirkel uit kunt stappen en daarmee het script doorbreken.

De scriptcirkel start met een bepaalde gebeurtenis. Naar aanleiding van die gebeurtenis heb je een bepaalde interpretatie. Aan die interpretatie verbind je een conclusie. De conclusie levert je een bepaalde overtuiging op. Op basis van de overtuiging neem je een bepaald besluit. Dat besluit uit zich in het gedrag. Het vertoonde gedrag levert een bepaald soort reacties op. Als je op zo'n moment een reactie krijgt is het er vaak één in de categorie 'Zie je wel?!' Dat noem je de uitbetaling of pay-off en is de bevestiging van de oorspronkelijke scriptovertuiging.

 

Reactie plaatsen